För att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats placerar vi cookies på din dator, telefon eller läsplatta.

Luktar en AirHead verkligen inte?

Nej. AirHead-toaletten använder sig av en aerobisk komposteringsprocess som är luktfri. Den aerobiska komposteringsprocessen är möjlig tack vare urinseparation, så att fekalierna kan torkas och komposteras i en luftig blandning med kokosfiber, och med en omrörare som tillför syre från toalettens ventilationssystem.

Fungerar en AirHead för långvarigt användning?

Ja, två personer som använder sin AirHead-toalett dagligen tömmer fekaliebehållaren ungefär en gång i månaden. Självklart måste urinbehållaren tömmas oftare.

Fungerar en AirHead som bara används på helgerna?

Ja, vissa kunder tömmer bara sin AirHead-toalett en gång per säsong. Går det en lång tid mellan användningar så är det bra att blanda i lite vatten och röra om med veven, för att komposteringsprocessen inte ska torka helt.

Var kan man tömma fekaliebehållaren?

Det beror på var du befinner dig.

Fekaliebehållaren är i lukt och utseende, och rätt skött, som en harmlös mullblandning. I skärgården finns det ofta mulltoaletter, och då kan innehållet tömmas i en sådan, utan plastpåse. I stan kan man tömma den i en soppåse som lämnas till återvinningsstationer. Utomlands har vi bara fått som svar att det ska slängas i en avfallscontainer. Kontrollera vad de lokala myndigheterna hänvisar till. Naturligtvis så kan innehållet också vidarekomposteras till jord i en annan kompostbehållare för ändamålet. Här skiljer sig kraven från kommun till kommun. Läsning rekommenderas om så kallad ”humanure”, med jordbättring genom återbruk av avföring genom särskild kompostering.

Kan man stänga av fläkten undertiden som toaletten inte används?

Vi rekommenderar att inte stänga av fläkten eftersom den aerobiska komposteringsprocessen i så fall avtar, och det kommer då att lukta som fuktig jord i toalettutrymmet. Fläkten drar 0,06Ah, och för samtidigt ut fukt och dåliga lukter från utrymmet i övrigt. Om det inte finns en solpanel installerad så kan en liten 10w panel enkelt installeras tillsammans med en regulator till batterierna. Står fläkten på hela vinter så kommer fekalietunnans innehåll att ha sjunkit betydligt till våren, och kan då tas till vidarekompostering, eller återfuktas för fortsatt användning tills tunnan är full och behöver tömmas.

Om du ändå väljer att stänga av fläkten, och utrymmet inte är i minusgrader tills då återvänder, så är det bäst att tömma och tvätta AirHead-toaletten innan du lämnar den.