Hur den fungerar

AirHead är gjord för att vara enkel och offgrid. Genom att separera fast avföring från urin, minskas volymen för fast mänskligt avfall betydligt, och blir till luktfri kompost med hjälp av dels torkning och dels en syrebaserad bakteriekultur i en fibermullbädd. AirHeads höga kapacitet innebär att den kan användas varje helg under en säsong innan den töms. (Baserat på två personers användning två gånger varje helg i fem månader: 80 användningar). Ett par kan sammanlagt använda den 60 gånger (en månads användning på heltid för båda).

Som en vanlig toalett har AirHead en skål och ett handtag som man ”spolar” med, eller i AirHeads fall vevar med. Eftersom konstruktionen är byggd så att toaletten separerar väl bildas inte de lukter som annars uppstår när urin och avföring blandas. Ett pappersskydd, som t.ex. ett industrikaffefilter, kan användas som transportör av fast avfall till tanken, vilket kan vara särskilt praktiskt vid hög sjögång, sjukdom eller med små barn. En vanlig blomsterspayflaska, eller en Aquabot, rekommenderas oavsett att spraya lite med efteråt för rengöring.

När det fasta avfallet separeras och rörs om, försvinner lukten på utsidan. Inomhus blir det aldrig någon lukt. AirHead har en integrerad 12-volts fläkt som skapar ett undertryck för att dra ut fukten ur fekalierna, vilket även tar bort dåliga lukter och fukt från boytan. I många fall kan man uppleva en märkbar förbättring av luftkvaliteten. Fekalierna består till stor del av fukt, som torkas bort då denna absorberas av kokosfiber eller torvmullsbädden i botten av latrintunnan. Vid omrörningen tillförs syre, och gammalt och nytt i tunnan blandas till en god miljö, så att aeroba bakterier kan bryta ner en stor del av avfallet. Det är separeringen, torkningen och bakterienedbrytningen som gör att toaletten är luktfri.

Tömningen av latrintunnan görs enkelt genom att antingen lägga på locket, skruva loss den, och ta med den till eget kompostsystem, eller med enkel tömning på plats. På plats kan tunnan tömmas smidigt genom att sätta en medelstor påse över den, skruva loss den, lyfta upp den och vända ner innehållet i påsen. Banka loss det mesta och sedan kan påsen knytas ihop med ett ganska torrt innehåll som lätt kan bäras till en soptunna för brännbart material, eller med en nedbrytbar påse till ett utedass. Mullresterna som sitter kvar i tunnan är bra att inte diska bort. Se det som en surdeg, med bakterier till den nya fibermullbädden. Bädden som läggs i ska vara luftig och knappt fuktig. Tillsätt gärna extra bakterier med hjälp av lite biologisk avloppsrens.

Urinen samlas upp i den främre mindre tanken under ett fjädrat fäste som gör den kontinuerliga tömningen smidig. Vinkla ut behållaren, sätt på locket, ta fatt i handtaget och bär med dig den för tömning i en vattentoalett på land eller i naturen där grönskan kan ta upp näringen väl. Tanken för urin klarar ungefär upp till fyra dagars användning per person.

För båtar, husbilar och husvagnar kan AirHead även integreras med den befintliga septiktanken vilket i så fall skapar en kapacitet för urin långt över vad något marint/mobilt system kan erbjuda. Detta på grund av att Air Heads till integrerade septiktankar inte behöver spolvatten förutom en liten sprayning.

AirHead är designad för tuff marin miljö och man har bara använt delar av rostfritt stål eller mässing som testats över en tioårstid i alla sorters installationer till sjöss och på land. AirHead är också lämplig för stugor, verkstäder, husbilar och husvagnar… överallt där billig och effektiv personlig bekvämlighet behövs och det enkla livet offgrid uppskattas.